top of page

הריון ושיניים: טיפולי שיניים בהריון- מה מותר, מה אסור, מה כדאי?

הבעייה הגדולה ביותר מבחינת טיפולי שיניים בהריון הינה חוסר הידע וההבנה שבריאות הפה הינה חלק בלתי נפרד מהריון בריא ותקין. נשים רבות מסכנות את ההריון שלהן בגלל החשש שמא טיפול שיניים יזיק להריון, ולמעשה גם מסכנות את ההריון גם מחמירות את מצב השיניים והחניכיים. לצערי רופאי שיניים רבים חוששים לטפל באישה בהריון או שמבצעים טיפולים לא נכונים, ולצערי רוב רופאי נשים לא מפנים באופן שוטף נשים בהריון לביקורת

במרפאת השיניים ולטיפול במידת הצורך.

 

בשעה טובה - את בהריון 

בתקופה רגישה ומיוחדת זו, כל גופך עובר שינויים, בהשפעת ההורמונים המופרשים. בין יתר השינויים שמתרחשים בגופך, גם איזור הפה והשיניים מושפע. מצד אחד, נשים הרות מדווחות על רגישות בחניכיים, ועל תחושה ש"השיניים מתפוררות", אך מצד שני קיים פחד גדול (ולא מוצדק) לגשת אל רופא השיניים לבדיקה וטיפול. כך, בעיות קטנות שהיו יכולות להפתר בהקדם, נגררות ונמשכות, והופכות ליותר ויותר חמורות.

נשים רבות בהריון סובלות מחניכיים רגישות, נפוחות ולעיתים אף מדממות. החשש העיקרי הוא שחיידקים ומזהמים אחרים יחדרו דרך החניכיים הפגועות, ומשם אל זרם הדם. גורמי זיהום אלו עלולים לפגוע בעובר, ואף לגרום ללידות מוקדמות!

דוגמא אחרת היא בחילות והקאות, אשר יוצרים סביבה חומצית בפה. החומצה תפורר את השיניים (אל תאשימו את העובר – הוא חף מפשע...). גורם נוסף לעליית החומציות בפה הוא החשק המוגבר לזלילות בלתי מבוקרות, ביום ובלילה, ללא ציחצוח שיניים אחרי. הבעייה מחמירה במיוחד בקרב נשים אשר סובלות ממצבי-רוח משתנים ולעיתים מדיכאונות, ומזניחות את בריאותן באופן כללי, ובפרט את בריאות השיניים.

אם כן, בהריון השיניים והחניכיים נמצאות בסיכון גבוה מהרגיל, והחשש הגדול הוא מזיהומים שעלולים לפגוע בהריון עצמו. לכן דווקא בהריון יש חשיבות עליונה לשמירה על בריאות הפה והחניכיים, למענך ולמען העובר שלך. 

pregnancy.teeth.volfin.jpg

:הטעויות הנפוצות בקרב נשים הרות הן

!!!טעות א': ההריון מקלקל את השיניים, כי הסידן "נלקח" לבניית עצמות העובר:   לא נכון

העובר אינו אשם... לפחות לא באופן ישיר. באופן חד משמעי הוכח כי הסידן שדרוש לבניית עצמות העובר אינו נלקח משיני האם, אלא מהעצמות שלה. אבל אם את מקיאה הרבה, ו/או אוכלת יותר מהרגיל, החומציות בפה כן מזיקה לשיניים – אך אל תצחצחי שיניים אחרי כל הקאה, כיוון שלמעשה תחדירי את החומצה עמוק יותר אל השן, ותגרמי להתפוררותה, כמו גם לשפשוף יתר ושחיקה מיותרת של השיניים.  מומלץ לאחר כל הקאה להשתמש בשטיפות פה המכילות פלואוריד. הפלואוריד ינטרל את החומציות ואת החיידקים, יחזק את השיניים וירענן את הפה. מומלץ גם להשתמש בחוט דנטלי, ולעבור למברשת קטנה ועדינה. אפשר גם ללעוס מסטיק ללא סוכר למשך מספר דקות, הפרשת הרוק המוגברת תנטרל את החומציות בפה. כמו כן זלילות מרובות ונטייה למאכלים ומשקאות חומציים ו/או מתוקים מגבירה את החומציות בקיבה ובפה ואת התפוררות השיניים, ולכן מומלץ לאכול דברים שאינם מכילים חומצה ואינם מכילים סוכר (תזונה בריאה מורכבת למשל מדברי חלב וגבינות, מים, פלפלים, גזרים, תפוחי עץ, אורז, תפו"א וכו'). אם הינך סובלת גם מדלקת חניכיים, ולא מצחצחת טוב, הדבר עלול להביא גם לדלקות חניכיים וגם לחורים (עששת) מרובים, וחבל.

"ניתן להפנות אלי שאלות באפשרות "צור קשר"

pregnancy.gingivitis.volfin.JPG

!!!טעות ב': אסור לעבור טיפולי שיניים וצילומים בהריון:   לא נכון

'חובה להבדק תוך כדי ההריון, לבצע הסרת אבנית ולטפל בכאבים ובחורים ע"י סתימות / טיפולי שורש וכו

בעיות חניכיים: חשוב מאוד לבצע הסרת אבנית בתדירות גבוהה מהרגיל - הסרת האבנית אינה מזיקה כלל לשן או לחניכים, גם אם מבצעים אותה בתדירות גבוהה, ולכן למטופלות שלי אני ממליץ להסיר אבנית בכל טרימסטר, דהיינו כל 2-3 חודשים. זאת כיוון שבדומה לכל הגוף, גם החניכיים עוברות שינויים הורמונליים בהריון, ובדרך כלל נהיות נפוחות יותר, רגישות יותר ומדממות יותר. כמו כן מתרבים חיידקי החניכיים בקצב גבוה מהרגיל בעקבות החשיפה להורמונים אלו. במצב כזה קשה לצחצח נכון, ותתכן עששת (חורים) יותר מהרגיל, וריח רע מהפה.

קיים גם קשר בין דלקות חניכיים ושכיחות גבוהה  יותר של לידות מוקדמות ולפגים (פי 7-10 מהרגיל!), וכן לתוחלת חיים קצרה בכ-4 שנים והופעה והחמרה של מחלות כלליות אחרות.

 

ל1% מהנשים בהריון מופיעה בליטה דלקתית קטנה בחניכיים, על רק ההורמונים, שיכולה גם להיות מעט נפוחה וכואבת. בדר"כ זוהי תופעה שמכונה pyogenic granuloma וכן pregnancy tumor, ולאחר ההריון היא בדר"כ נעלמת מעצמה. אם אינה חולפת, אפשר לבצע הסרה כירורגית של הנגע (למשל בעזרת לייזר). כמובן שמומלצת בדיקת רופא בכל מקרה בכדי לאבחן, ובמיוחד אם הנ"ל לא עובר.

pregnancy.tumor.גיא וולפין.jpg
pregnancy tumor. 2. גיא וולפין. הריון ושיניים.jpg
pyogenic granulome.volfin.jpg

חורים בשיניים וכאבים: כאמור, שיניים עלולות להיפגע בהריון בגלל חוסר מודעות וחומציות בפה. טעות היא לחכות לסיום ההריון, כיוון שחור בשן יתפתח במהירות גדולה הרבה יותר  בהריון בגלל החומציות הגדולה בפה – הנזק גדול ומיותר. כאשר יתחילו כאבים מהשן שנרקבת, משתחררים הורמונים מהמוח (פרוסטהגלנדינים) שבין היתר גם גורמים לכיווצי הרחם ולעיתים לצירים מוקדמים ואולי אף תחילת לידה!  כמו כן בכל שן שנרקבת יש סכנת זיהום ואבצס שעלול להזדהם.  רופא שיניים מיומן יוכל להתאים לך כדורים נגד כאבים ובמקרה הצורך אף סוגים שונים של אנטיביוטיקות שאינן פוגעות בעובר. לכן למעשה הימנעות מטיפולי שיניים בהריון עלולה להזיק להריון התקין וכן לגרום לריבוי דלקות חניכיים ולבעיות שיניים.

 

טיפולי שיניים מומלצים בהריון: בדרך כלל אין כל בעיה לעבור הסרת אבנית, סתימות, טיפולי שורש ואפילו עקירות בזמן הריון. המגבלה היחידה היא התנוחה שבה תוכלי לשכב על הכיסא מבלי שיכאב לך הגב... אך אם את מנסה להכנס להריון, עדיף להגיע לביקורת מקיפה אצל רופא השיניים לפני תחילת ההריון, ולסיים את כל הטיפולים בהקדם. בכל מקרה, מומלץ לא להתחיל טיפולי שיניים גדולים בהריון, ומומלץ לא לבצע שתלים, כתרים או גשרים (אם אין ברירה - זמניים בלבד). במקרה הצורך, גם עקירות רגילות אפילו עקירות כירורגיות אינן מהוות בעייה מיוחדת.

טרימסטר II נחשב לבטוח ביותר ולפשוט ביותר לביצוע הטיפולים. הסרת אבנית וטיפולי חניכיים מומלצים לפחות פעם בטרימסטר, וכן לפני

הכניסה להריון

.

לגבי הזריקה: נשים רבות חוששות שהזריקה תזיק לעובר, אך למעשה אין בעיה כלל להשתמש בזריקות – האפקט הוא מקומי בלבד. לגבי אדרנלין - דווקא הזריקות שמכילות אדרנלין הן בטוחות יותר לאשה בהריון ולעובר מאשר הזריקות ללא האדרנלין.

לגבי צילומי רנטגן: ההמלצה היא לא להתחיל סדרת צילומים בכל הפה ולתכנן טיפול נרחב, אלא לצלם רק במקרה הצורך לאבחנה מדוייקת. אין סכנה לעובר בצילום שיניים אבחנתי (נשך ו/או פרי-אפיקלי בדר"כ) - כמובן בתנאי שהאם מכוסה סינר עופרת. הקרינה מאוד ממוקדת ורק שטח קטן מאוד באיזור הפה עובר צילום. לעומת זאת, חוסר טיפול עלול לסכן את בריאות האם ואת בריאות העובר, מעבר להתדרדרות במצב השן. אם מדובר במקרה חירום ולא ברורה מהי השן הבעייתית ומהו הטיפול הדרוש, נבצע צילום רנטגני נקודתי, תוך כדי כיסוי מלא בסינר עופרת. אם האבחנה קלה - נעדיף לא לצלם, ולא יבוצעו צילומים שגרתיים או צילומים מקיפים לשיקום כללי של הפה או השתלות. בכל מקרה, סינר העופרת נותן הגנה מלאה לאם ולעובר

.

לגבי אנטיביוטיקות ותרופות: ישנן אנטיביוטיקות ותרופות נגד כאבים שנחשבות בטוחות בהריון וגם בהנקה, ישנן כאלו שמתאימות רק להריון או רק להנקה. אנטיביוטיקה מסוג טטרהציקלין אינה מומלצת בכל מקרה, שכן עלולה לגרום לנזקים לשיני הילד שיוולד.

 

למידע לגבי אנטיביוטיקות בהריון או בהנקה אפשר לקרוא כאן את נייר העמדה של בי"ח אסף הרופא

1392_5db3911fcf7c212e3ba9cd816a4fb08a.jpg

לגבי קלקסן: קלקסן לא בא לידי ביטוי בבדיקות הדם. זמן מחצית החיים שלו קצר. ניתן לטפל 4 שעות אחרי ההזרקה. במקרים של טיפול בנוגדי קרישה אחרים יש להתייעץ עם הרופא המטפל

לגבי משככי כאבים: אקמול בלבד, אלא אם רופא הנשים רושם מרשם לתרופה אחרת. אקמול נחשבת לתרופה בטוחה לשימוש, בעוד שאופטלגין ותרופות מסוג NSAIDS (כגון אגביל, נארוסין, נקסין, איבוברופן, אתופאן, ארקוקסיה וכולי) אין לקחת ללא אישור מרופא הנשים המלווה את ההריון.

למידע בנושא תרופות מסוג NSAIDS בהריון ניתן לקרוא כאן את נייר העמדה של משרד הבריאות

בכל מקרה של ספק, מומלץ להתייעץ גם עם רופא השיניים וגם עם רופא הנשים

 

לגבי אמלגם (סתימות מתכת אפורות): לפי משרד הבריאות, "כעת עדכן האיחוד האירופי את המלצותיו גם להגבלת השימוש באמלגם דנטלי, החל מה- 1 ביולי 2018. על פי המלצות אלה, אין להשתמש באמלגם בקרב אוכלוסיות רגישות כגון ילדים עד גיל 6, נשים הרות ומניקות, אלא אם קיימת התוויה ברורה לשימוש בחומר זה על פי שיקול דעתו של רופא השיניים המטפל. בהמשך לכך, משרד הבריאות מעדכן את ההנחיות לרופאי השיניים ומנחה אותם לפעול בהתאם."  https://www.health.gov.il/NewsAndEvents/SpokemanMesseges/Pages/07102018_1.aspx

בכל מקרה במרפאתי לא משתמשים באמלגם קרוב לעשרים שנים...

לאחר ההריון בדר"כ המצב נרגע, והחניכיים בדר"כ חוזרות למצבן הטבעי, אלא אם כן הן ניזוקו בהריון מדלקות חמורות. השיניים לעולם לא צומחות מחדש, ולכן המתנה של 9 חודשי ההריון + מספר חודשים להתאוששות אחרי הלידה, מהווים לפחות שנה שבה למעשה בריאות השיניים היא "חור שחור", תרתי משמע...

חשוב לזכור, שאם לדוגמא קיים חור קטן, שכרגע אינו כואב ולא מגלים אותו, או שלא מגיעים לטיפול בהקדם, במשך הזמן החור יגדל,  יעמיק ויכאיב, עד שיתעורר צורך בטיפול שורש, ואולי מבנה וכתר. לפעמים ההרס הוא כ"כ גדול, עד אשר יש צורך לעקור את השן! כך, במקום טיפול קליל ומהיר (וזול), עלולים להגיע לטיפול ממושך ומכאיב (גם בפה וגם בכיס...). ההרס מהיר יותר כאשר החומציות בפה גדולה, למשל בהריון.

לסיכום: כיצד תגני על שינייך בהריון, וגם תרופות סבתא ועצות אחרות שכדאי לנסות:

 

נגד בחילות והקאות

  • להרבות בשתיית חלב ואכילת מוצרי חלב – הסידן חשוב כדי לנטרל את החומציות בפה, וכדי להעניק סידן לעובר המתפתח.

  • להרבות באכילת פלפלים אדומים, גזר, מלפפונים, מנגו, אננס טרי, אבטיח, מלון וכו'. לא להרבות באכילת פירות הדר או מציצתם, בגלל חומציותם. באופן כללי : להפחית במאכלים חריפים או חמוצים, ולהפחית צריכת ממתקים.

  • להפחית במשקאות תוססים ו/או חומציים ו/או ממותקים. אם שותים מיץ או קולה וכו', כדאי לשתות עם קש, למנוע את מגע החומצה בשיניים. להפחית משקאות מפירות הדר בגלל חומציותם.אם את מחפשת ויטמין C, בקיווי אחד או בפלפל אדום אחד יש פי 10 יותר ויטמין C מאשר בתפוז!

  • לאכול שורש ג'ינג'ר (זנגביל). אפשר גם לקנות כדורי ג'ינג'ר במחלקות הטבע בבתי המרקחת.

  • תה מומלץ: קינמון, ג'ינג'ר, לימון, קמומיל, חבושים ותה מעלי זעתר עם דבש.

  • להרבות בשתיית מים קרים, וללעוס קוביות קרח     (* קרח- לא יותר מ-5 פעמים ביום, מחשש לפגיעה במערכת הלעיסה)

  • לא לצחצח שיניים לאחר הקאות אלא להשתמש בשטיפת פה המכילה פלואוריד ו/או מסטיק ללא סוכר, להוסיף ג'ינג'ר לתפריט, להריח לימונים, להרבות בשתיית מים קרים וחלב. לעיסה או מציצה של לימונים תגביר את החומציות שעל השיניים.

 

נגד דלקות ודימומים מהחניכיים

  • מספר פעמים ביום אפשר להמיס כפית מלח בכוס מים חמים (לא רותחים!), לגרגר במשך דקה – ואז לירוק.

  • למרוח על האצבע או על מברשת שיניים רכה מעט שמן זית, ולעסות בעדינות את החניכיים.

  • לעסות בעדינות את המפגש בין החניכיים והשיניים עם מטלית רכה או חיתול בד רך של תינוקות.

  • להרבות בשתיית תה העשוי מבבונג, קמומיל או ג'ינגר, אפשר עם כפית דבש ו/או לימון.

 

היגיינה אוראלית וצחצוח

  • עם מברשת רכה וקטנה, 2-3 פעמים ביום (אחרי ארוחת הבוקר, אחרי ארוחת הצהריים ולפני השינה) לצחצח את חריצי השיניים האחוריות ואת נקודת הפגש בין החניכיים והשיניים ולהעניק עיסוי עדין לחניכיים (אפשר גם עם חיתול בד ו/או עם שמן זית). כדאי להשתמש גם בחוט דנטלי ובשטיפות פה המכילות פלואוריד.  

 

 (אפשר להדפיס מהאתר שלי הוראות לצחצוח נכון עם ציורים והסברים)                       

how.to.brush.volfin.jpg.jpg

טיפולי שיניים מומלצים בהריון:

  • למניעת הרס שיניים וחניכיים, ולמניעת לידות מוקדמות חו"ח :

  • מעקב דנטלי כל 2-3 חודשים

  • הסרת אבנית טיפולי חניכיים והדרכה יסודית בציחצוח נכון- למניעת דלקות חניכיים

  • ציפוי פלואוריד לשיניים - לניטרול החומציות והחיידקים, לחיזוק השיניים ולעצירת עששת מתפתחת. חשוב במיוחד לנשים הסובלות מהקאות

  • שיחזורים (סתימות) - למניעת הרס השיניים תחת מתקפת החומציות

  • איטומי חריצים ושיחזורים מונעים- לחריצים עמוקים שמתחילים לפתח עששת

  • עקירת שיניים רקובות אבודות - מומלץ בדר"כ בטרימסטר השני, אלא אם כן מדובר במקרה חירום דחוף

  • והעיקר - לא לחשוש, ולהגיע עם כל שאלה או כאב לרופא שיניים המטפל בנשים הרות!

 !!! בהצלחה, ושיהיה במזל טוב 

pregnant.teeth.volfin.origin.3.jpg
pregnant.teeth.volfin.origin.2.jpg
pregnant.teeth.volfin.origin.1.jpg

מאמר זה התפרסם במוסף הבריאות של עיתון "ידיעות אחרונות" , במגזין "נולדים", ובאתרי אינטרנט רבים, ביניהם: ynet  doctors "ואללה" "רפואה" mamy  academics.co.il articles.co.il infodoc   www.e-dent.co.il,BEOK stips YOFI tooth"תחושת בטן", בידיעון "אם המושבות"  ובאתרים רבים נוספים.

אפשר להקשיב לראיון ברדיו כל השלום עם חנה אקרמן בנושא בעיות השיניים בהריון

מדנס ביטוח - בריאות השיניים לילדים ולפעוטות.jpg

רח' נורדאו 29, פתח-תקווה 

 03-913-9-913 טלפון מרפאה

טלפון נייד  052-2720789

 למקרי חירום בלבד

! SMS או whatsapp   נא לשלוח

  • White Facebook Icon

© 2023 by Medical Clinic. Proudly created with Wix.com

bottom of page