top of page

אפטות, הרפס ופצעים אחרים בפה

אפטות, הרפס ופצעים אחרים בפה - איבחון, טיפול והנחיות זהירות 

 

מדי פעם מופיעים לנו פצעים ונגעים בחלל הפה, שלא בהכרח קשורים לבעיות שיניים אלא לסיבות אחרות, כמו אפטות, הרפס, מחלות סיסטמיות, אלרגיה ועוד. לעיתים הפצעים בפה מאוד כואבים ושורפים, ולעומת זאת האבחנה שמשתנה ממצב למצב לא תמיד פשוטה, וללא עזרה רפואית יכול אדם שמנסה לטפל בעצמו לטעות ולגרום לנזק ולסיבוכים מיותרים ואולי גם מסוכנים. 

פצעים בפה 3.jpg
פצעים בפה 2.jpg

מדי פעם מופיעים לנו פצעים ונגעים בחלל הפה, שלא בהכרח קשורים לבעיות שיניים אלא לסיבות אחרות, כמו אפטות, הרפס, מחלות סיסטמיות, אלרגיה ועוד. לעיתים הפצעים בפה מאוד כואבים ושורפים, ולעומת זאת האבחנה שמשתנה ממצב למצב לא תמיד פשוטה, וללא עזרה רפואית יכול אדם שמנסה לטפל בעצמו לטעות ולגרום לנזק ולסיבוכים מיותרים ואולי גם מסוכנים. 

אפטה - פצע שורף ברקמה הרכה של הפה - גיא וולפין.jpg

1. אפטות - פצעים כואבים ושורפים ברקמות הפה 

RAS  - Recurrent Aphthous Stomatitis 

 

האפטות הן פצעים שורפים בפה דמויי כיב, מסוגים וגדלים שונים, אשר יחלפו מעצמם לאחר מספר ימים, אך לעיתים יופיעו שוב ושוב ויגרמו לסבל רב מתמשך. הרקע לא ברור אך ידוע כי האפטות אינן בגלל וירוס או חיידק, וקיימת נטייה גנטית – בישראל 1 מתוך 10 סובלים מאפטות, וביפן האפטות נפוצות פי ארבע. הגיל הנפוץ הוא אנשים צעירים (20-40) וכן אצל אלו הסובלים ממחלות בדרכי העיכול (למשל צליאק, כרון, UC ועוד). אפטות קשורות כנראה גם לליקויים נקודתיים במערכת החיסון, מצבי לחץ נפשי, היחשפות לקרינת השמש, תזונה לקויה ועוד. 

רוב האפטות הינן פצעים קטנים מאוד, עד 4 במספר, ורק כ10% הינן אפטה גדולה שורפת שנראית כמו שלפוחית גדולה או כמו כיב מעט שקוע ברירית. המיקום יכול להיות בחניכיים בחלק שאינו צמוד לשן, בלחיים, בשפתיים, בחך הרך, לשון ומתחת ללשון. רוב האפטות תחלופנה לבד לאחר שבוע עד שבועיים. כאשר פצע אפטה מופיע, יכול להיות כאב בשעת דיבור, תנועות הפה, לעיסה, ובמיוחד חשיפה למזונות חומציים או חריפים.

דרכי טיפול באפטות ללא מרשם רופא: 

א. חלב עיזים מפוסטר. תרופת סבתא ידועה ומוכחת היא שתייה וגרגור של חלב עיזים ומוצריו, אם כי יש להיזהר מאוד מחלב ישירות מהעז או חלב שאינו מפוסטר – חלב העז (גם אם היא מחוסנת) עלול לגרום להידבקות במחלות זיהומיות קשות ומסוכנות, שבמקרים קיצוניים אף עלולים להביא למוות, במיוחד בפעוטות! מצד שני מוכח כי היעילות של חלב עיזים מפוסטר בכדי לטפל באפטות זהה ליעילות חלב עז מהעטין, ולכן אין שום סיבה להסתכן. 

ב. תרופות סבתא אחרות: למרוח מספר פעמים ביום על הפצע טחינה גולמית, דבש/פרופוליס, לשטוף את הפה עם תה מרווה/זעתר, שמן אובליפיחה ועוד. 

ג. שינוי תזונתי: להפחית מזונות חומציים (פירות הדר, עגבניות, מלפפונים חמוצים וכולי), להגדיל צריכת אבץ (למשל בשר, פטריות, ביצים, אגוזים, זרעים, קטניות, דגים וכולי), לשקול  תוספי מזון (למשל קו-אנזים קיו 10,  אבץ פיקולינאט, ויטמין B12 , אסטרולה  ועוד).

ד. ישנם מוצרים רבים בבית המרקחת, כדאי להתייעץ עם הרוקח, לדוגמא מדבקונת שמדביקים על האפטה, המכילה חומרים טבעיים המקלים על הכאב ומבודדים את הפצע, ונמסה לבד אחרי מספר שעות. קיימים ג'לים שמורחים על האפטה ועושים פעולה דומה. קיים תכשיר שנראה כמקלון כותנה ומכיל חומר שצורב את האפטה ומעלים אותה לאחר מספר שניות בהתאם להוראות השימוש, אם כי הטיפול עצמו מעט כואב.

ה משחת Oracort E : כיום משחה זו אפשר לקנות ללא מרשם רופא, בניגוד לעבר, אם כי מומלץ להשתמש בה רק לאחר שמקבלים איבחון רפואי שזו אפטה ולא בעיה רפואית אחרת. המשחה סמיכה ונדבקת לפצע, היא מכילה כמות קטנה של סטרואידים וכן מעט חומר מרדים. הסטרואידים מזרזים את הריפוי וחומר ההרדמה מקל על הכאב. 

דרכי טיפול באפטות ע"י רופא בלבד:

א.  שטיפות פה טיפוליות: דקסמטזון (סטרואידים); סוקרלט/סוקרפט (מכסה את הכיב).

ב. תרופות נוספות: מינוצין, תאלידומיד, אבץ.

ג. לייזר: משמש לצריבת האפטות ומקל על הכאב, אך אינו מונע את חזרת האפטה בעתיד.

 

זהירות:

• אין לתת אנטיביוטיקה – לא יעילה כלל כנגד אפטות

• מריחה של אוראקורט על פצע שאינו אפטה (למשל פצע הרפס) עלולה להיות מסוכנת

• לא כל פצע בפה הוא אפטה: חלק מנגעי הסרטן מאוד דומים לאפטה גדולה, לכן אם הנגע הולך וגדל ולא מתרפא לאחר 10-14 יום יש לפנות לאבחנה וטיפול רפואי בהקדם. 

 

לקריאה נוספת על אפטות לחץ כאן

לקריאה על הקשר בין צליאק, גלוטן ואפטות לחץ כאן

הרפס שפתיים זובירקס ותרופות סבתא, גיא וולפין.jpg

2. הרפס- פצעים שלפוחיתיים בפה ובשפתיים ("פצעי קור/ פצעי חום")

Herpes Simplex Virus1 – HSV1

 

לאנשים רבים מופיעים מדי פעם פצעים קטנים על השפתיים ו/או בצד הפה, שנראים כמו שלפוחית קטנה וכואבת. הפצעים מכונים לעיתים "פצעי קור או פצעי חום" אבל הסיבה האמיתית להם היא וירוס ההרפס. זהו וירוס מאוד מדבק ומתוחכם: בדרך כלל נדבקים בו עוד בילדות, והוא נותר חבוי בגופנו לכל החיים, מבלי שהמערכת החיסונית תוכל לאתרו ולהשמידו סופית. ההרפס הוא וירוס אופורטוניסטי, דהיינו כאשר הגוף חלש הוא יתפרץ שוב ושוב, למשל בעת מחלה, סטרס נפשי, זיקנה, תזונה לקויה ועוד. ההידבקות בו קלה מאוד, ובמיוחד במגע בפצע עצמו. מהפה הוא יכול לעבור במגע לאיברים אחרים ולגרום לפצעים גם בהם, כמו האצבעות, העור, העיניים ואיברי המין.

קיימים סוגים שונים של הרפס שתוקפים בני אדם, וכולם אופורטוניסטים ומדבקים. הנפוצים הם:

1. הרפס 1 (HSV1): הרפס של הפה והשפתיים, הרפס אוראלי, הרפס לאביאליס

2. הרפס 2 (HSV2): הרפס גניטלי, "הרפס של איברי המין". במגע מיני אוראלי או עם האצבעות יכול לעבור גם לאזורים אחרים בגוף

3. הרפס 3 (VZV): וגרם לאבעבועות רוח בילדים בהידבקות הראשונית ויישאר חבוי בגוף.  במבוגרים עלול להתפרץ שוב, ונקרא "שלבקת חוגרת" או "זוסטר", שייראו כמו פצעים קטנים שורפים בצד אחד של אזור מסוים בגוף , שגורמים לכאבים קשים וממושכים גם לאחר היעלמות הפצעים.

4. הרפס 4 (EBV) : וירוס אפשטיין-בר – הגורם העיקרי למחלת הנשיקה.

5. הרפס 5 (CMV) :  ציטו-מגאלו-וירוס -  חלק ממקרי מחלת הנשיקה. עלול גם לגרום למומים קשים לעובר, במיוחד אם זו ההידבקות הראשונית של האם ובמיוחד אם בתחילת ההריון.

ההרפס של הפה והשפתיים  נקרא גם הרפס אוראלי, הרפס סימפלקס 1, הרפס לביאליס, HSV1, HHV1. זהו אחד הווירוסים הנפוצים והמדבקים ביותר. ההידבקות אופיינית עוד בגילאי הגן, וברוב המקרים ללא סימנים מיוחדים. לאחר שבועיים של דגירה הווירוס יתפרץ בחלל הפה של כ- 10% מהילדים שנדבקו. השלפוחיות בפה קטנות ושורפות, ולפעמים גם יופיעו פצעים בעור שעל הפנים. יתכנו גם חום, בלוטות לימפה נפוחות, דימומים מהחניכיים, וכמובן כאבים. הפצעים יישארו כשבוע, והינם מאוד מדבקים בשלב זה לילדים ומבוגרים שלא נדבקו מעולם בהרפס. כמו כן אם הילד ישפשף את הפצעים או יגרד אותם הרפס עלול להגיע לאזורים אחרים בגוף, לדוגמא העין, העור והאצבעות . 

לאחר שהפצעים נעלמים, וירוס ההרפס נשאר חבוי (לטנטי) לכל חיינו בתוך מערכת העצבים שלנו (בגנגליון הטריגמינלי) מבלי שהמערכת החיסונית תוכל לאתרו ולחסלו, והוא עלול להתפרץ שוב ושוב כאשר יש פגיעה ביעילות המערכת החיסונית, למשל בעת מחלה אחרת, סטרס נפשי, חשיפה לשמש ועוד.

הטיפול בשלב זה הוא תומך בלבד: הורדת חום וכאב, שתייה מרובה ומנוחה. חשוב שהילד לא יגרד את הפצעים וידביק אזורים אחרים בגוף, למשל אפשר לשים לפעוטות גרביים על הידיים. 

בקרב 20% מאלו שנדבקו בעבר ההרפס עלול להתפרץ שוב בשעת הכושר, בעיקר על השפתיים ובזווית הפה (הרפס לאביאליס ). לעיתים מרגישים באזור גירודים ועקצוצים ואחרי מספרי ימים יופיע הנגע. הפצע יישאר כשבוע , יתייבש וייעלם – עד לפעם הבאה. כאמור גירוד הנגע באצבעות יכול לגרום להעברת הווירוס לאזורים אחרים בגוף ולגרום לזיהומים ודלקות: לאצבעות (Herpetic Whitlow), לעין, למפשעות ועוד. ההרפס לעיתים מתפרץ גם בתוך הפה והינו דומה לאפטה, אך אופיינית באזורים אחרים : רק בריריות אלו המכילות קרטין, כמו החלק הקדמי והקשה של החך (תקרת הפה) או בחלק החניכיים שממש צמוד לשן, שהינו בהיר יותר ונוקשה יותר.

עצות לטיפול בהרפס של הפה ו/או השפתיים:

ילדים - הורדת חום, תה עם דבש, משחת פרופוליס, שתייה קרה, גלידה, משחת הרדמה לבקיעת שיניים תקל על הפצע השורף, טחינה גולמית על הפצע וכולי. יש למנוע גירוד, אפילו ע"י חבישת גרביים על הידיים של התינוק.

מבוגרים - משחת זובירקס (אציקלוביר)  היא התרופה הנפוצה והיעילה בעולם לטיפול בהרפס, וזיכתה את ד"ר אליון שהמציאה אותה בפרס נובל ברפואה. בימינו היא נמכרת בבתי המרקחת ללא מרשם רופא. אם מרגישים עקצוצים וגירודים על השפתיים שאופייניים להרפס, כדאי למרוח באזור המגרד את המשחה מספר פעמים ביום – לעיתים הפצע כלל לא יופיע. גם אם בכל זאת מופיע פצע הרפס, יש להמשיך למרוח את המשחה (בעזרת מקלון צמר גפן ולא באצבעות חשופות)  מספר פעמים ביום, הנ"ל יזרז את הריפוי ויקל על הכאב. 

לא צריך מרשם רופא כדי לקנות זובירקס, היא זמינה בכל בית מרקחת בקלות, ונחשבת בטוחה ויעילה. 

כמו כן כדאי להגביר צריכת מזון עשיר באבץ וליזין: בשר, דגים, פטריות, דלעת, פיסטוק, כוסמת, אכינצאה וכולי. אפשר לנסות תוספי מזון שבעזרתם מיתן לחזק את המערכת החיסונית, כמו קואנזים קיו10, אבץ, אסטרולה, L- Lysine ועוד.

 

זהירות

• ההרפס אינו חיידק אלא וירוס, ולכן אין לבלוע אנטיביוטיקה בגלל הרפס!

• הרפס מאוד מדבק ואין לגעת בפצעים. הוא עלול גם לעבור במגע מיני אוראלי מהפה למפשעות וכן עלול לדבק לאחר ברית מילה אם המוהל מצץ את אזור המילה בעודו סובל מהרפס אוראלי בעצמו - כאשר עדיין אין מערכת חיסונית יעילה עלול להיות מסוכן ביותר, במיוחד אם הווירוס יגיע עד למוח, ועלול לסכן את חיי התינוק!

• לא לנסות למרוח על ההרפס משחת אוראקורט שמיועדת לטיפול באפטות ומכילה סטרואידים, או לבלוע סטרואידים - במקרים נדירים עלולים להיווצר סיבוכים קשים, ואף דלקת ואבצסים ברקמת המוח!

• אם הופיע נגע הרפס בפה או על השפתיים ויש לך תור לטיפול שיניים, כדאי לדחות את הטיפול

לקריאה נוספת על הרפס לחץ כאן

 

3. פצעים ונגעים נפוצים אחרים בפה

 כאמור ייתכנו עוד סיבות לפצעים שונים בפה. חשוב להיבדק ע"י רופא השיניים ו/או רופא ילדים ו/או רופא המשפחה, במיוחד אם יש רקע של מחלה עם חום גבוה או שהפצע לא חולף מעצמו תוך מספר ימים. רופא השיניים יכול להפנות למומחה לרפואת הפה, שיעמיק את הבירור הרפואי במצב שמחשיד למחלה קשה או שהרקע לא ברור.

א. פצע טראומטי – עקב פציעה של הרקמה הרכה של חלל הפה, למשל בגלל נשיכה אקראית, כתר שבור, וו של תותבת ועוד. יחלוף מעצמו תוך מספר ימים.

ב. כוויה – בגלל נגיסה במשהו לוהט (למשל פיצה רותחת) או כוויה כימית (למשל כשלוחצים בחוזקה אספירין או שן שום על החניכיים ליד שן כואבת)

ג. מחלה אחרת – למשל זיהום ויראלי או חיידקי אחר, במיוחד אם ברקע יש מחלה קשה שמפחיתה את היעילות של המערכת החיסונית (לדוגמא סוכרת לא מאוזנת, סרטן וטיפולים כימותרפיים או הקרנות, לופוס ועוד). דוגמאות אחרות למחלה שמופיעה בחלל הפה ולעיתים מלווה בפצעים – ליכן פלאנוס, פמפיגוס, אריתמה מולטיפורמה, צליאק, מחלת כרון, מוקוזיטיס, תגובה אלרגית ועוד

ד. זיהומים דנטליים – במצב של זיהום קשה בשן תתכן הצטברות מוגלה שעלולה לגרום לכאבים, נפיחות ואף הופעת פצע זיהומי דמוי אקנה ברקמה הרכה. במצב כזה רופא השיניים צריך לאבחן את הסיבה ולטפל בהתאם – לשקול אנטיביוטיקה, טיפול שורש, ניקוז כירורגי של המוגלה ועוד. חשוב לא לנסות לנקז את השלפוחית המוגלתית לבד וכמובן לא ליטול תרופות שונות ללא איבחון רפואי ומרשם מתאים.

 

לשאלות ומידע ברפואת הפה והשיניים הנכם מוזמנים לגלוש לאתר ההסתדרות לרפואת שיניים: www.ida.org.il

רח' נורדאו 29, פתח-תקווה 

 03-913-9-913 טלפון מרפאה

טלפון נייד  052-2720789

 למקרי חירום בלבד

! SMS או whatsapp   נא לשלוח

  • White Facebook Icon

© 2023 by Medical Clinic. Proudly created with Wix.com

bottom of page