top of page

כאבי שיניים: עזרה ראשונה

הכאב הינו מנגנון אזהרה של הגוף כי מתפתחת מחלה, דלקת וכו'. הרגעת הכאב בלבד לא תפתור את הבעייה, והיא עלולה להחמיר. כאשר יש כאבי שיניים או חניכיים, ובכלל - אי נוחות באיזור הפה, יש לגשת לרופא השיניים בהקדם לבדיקה ולטיפול

כאבים קצרים וחדים, בעיקר לאחר שתייה קרה או כשאוכלים משהו קר/מתוק:

כנראה יש חור בשן ו/או סתימה שבורה -  יש לבצע שיחזור (סתימה) בהקדם, לפני שהחיידקים והריקבון יגיעו פנימה עד לעצב השן (מוך השן), דבר שיצריך טיפול שורש ובדרך כלל גם כתר חרסינה/זירקוניה. המשך ההזנחה עלול להוביל גם לעקירה

 

 

כאבים ממושכים ועמומים, ללא קשר לאכילה או שתייה:

כנראה שמתפתחת דלקת בעצב, ויהיה צורך בטיפול שורש. הכאבים עלולים להחמיר במהירות ולגרום לזיהום חריף. כדאי להגיע לאיבחון וטיפול לפני שיווצר מצב חירום של כאבים חזקים ביותר, ואולי אף נפיחות והתפרצות מוגלה לחניכיים ולפה. טיפול עזרה ראשונה עוד לפני ביצוע טיפול שורש במידת הצורך נקרא "אקסטירפציה", השלב הראשון בדר"כ הוא פתיחת השן, ניקוז הזיהום, הוצאת העצב הדלקתי, ומריחת חומר תרופתי מיוחד בתוך השן. מודגש: אין לקחת אנטיביוטיקה ללא הוראת הרופא ומרשם, והיא גם לא תועיל ברוב המקרים. לאחר טיפול זה אין לאכול על השן עד לגמר טיפול השורש וביצוע מבנה וכתר זמני -  השן עלולה להסדק ולהשבר סופית, ואז עלול להיות צורך בעקירה במקום טיפול בשן ושיקומה. 

 

 

 

כאבים ממושכים וחזקים מאוד, תחושה של פעימות או "דפיקות" מתוך השן, כאבים במגע או בנקישה על השן: כנראה שיש דלקת חריפה בעצב, ויהיה צורך בטיפול עזרה ראשונה עוד לפני ביצוע טיפול שורש! השלב הראשון בדר"כ הוא פתיחת השן, ניקוז הזיהום, הוצאת העצב הדלקתי, ומריחת חומר תרופתי מיוחד בתוך השן. טיפול זה נקרא "אקסטירפציה". לעיתים יש צורך גם בטיפול אנטיביוטי. לאחר שהזיהום החריף שוכך, יש להמשיך ולסיים את טיפול השורש, ולא להמתין לזיהום חוזר. מודגש: אין לקחת אנטיביוטיקה ללא הוראת הרופא ומרשם, והיא גם לא תועיל ברוב המקרים. לאחר טיפול זה אין לאכול על השן עד לגמר טיפול השורש וביצוע מבנה וכתר זמני -  השן עלולה להסדק ולהשבר סופית, ואז עלול להיות צורך בעקירה במקום טיפול בשן ושיקומה. 

tooth.ache-small-init-.jpg
tooth.ache-small-init-.jpg
tooth.ache-small-init-.jpg

אז מה לעשות נגד כאבי שיניים? - עזרה ראשונה בלבד - עד שמגיעים לרופא

 

  • לטבול צמר גפן או קיסם שיניים במעט עראק/קוניאק, ולהניח על השן הכואבת

  • לטחון תבלין ציפורן ולשים ליד השן הכואבת.

  • לעטוף בבד דק גרגרי פלפל שחור, ולהניח על השן הכואבת.

  • למרוח משחה עם חומר הרדמה - להשיג ללא מרשם בבתי המרקחת

  • לא לנסות לדחוף פירורים או חתיכות של כדורים משככי כאבים (אקמול, אספירין, אופטלגין וכו') לתוך חור בשן או לתוך חניכיים כואבים!  כנ"ל לגבי חתיכות שום וטבק: אתם עלולים לגרום לכוויה כימית בחניכיים ו/או לתקוע את הפירורים מתחת לחניכיים, לגרום נזק נוסף ו/או להחמיר את הכאבים!

  • אין לקחת אנטיביוטיקה ללא הוראת הרופא ומרשם, והיא גם לא תועיל ברוב המקרים. 

רצוי לפנות מיידית לרופא השיניים ולטפל בהקדם בבעיה, כיוון שדחיית הטיפול יכולה להוביל לנזק והחמרת הבעיה שיוביל לטיפול מקיף יותר.

לדוגמא, אם לא פונים לטיפול פשוט וזול כמו סתימה, הדבר יכול להוביל להעמקת החור עד כדי צורך לטיפול ממושך ויקר בהרבה, כמו טיפול שורש, מבנה וכתר. אם ההזנחה נמשכת היא יכולה להוביל גם לעקירה, ואז יהיה צורך בגשר או בשתל.

pain.volfin.animation-medium-init-.jpg

שלבי העששת: מחור קטן ועד טיפול שורש

 

כל העצות הניתנות דרך האינטרנט ללא בדיקה קלינית ובדיקה רנטגנית הינן בעירבון מוגבל בלבד, ואינן מהוות תחליף לבדיקת רופא.

 

מכיוון שהשיניים הן האיבר היחיד בגוף שאינו צומח מחדש, חבל להזניחן.

לחץ על התמונה בכדי להגדילה

caries.stages.volfin.tooth.jpg

רח' נורדאו 29, פתח-תקווה 

 03-913-9-913 טלפון מרפאה

טלפון נייד  052-2720789

 למקרי חירום בלבד

! SMS או whatsapp   נא לשלוח

  • White Facebook Icon

© 2023 by Medical Clinic. Proudly created with Wix.com

bottom of page