top of page

חרדה דנטלית - דנטופוביה / דנטלפוביה: איך להתמודד עם פחד מטיפול שיניים

 חרדה דנטלית - פחד מטיפולי שיניים

חרדה מטיפול שיניים, חרדה מרופאי שיניים, דנטלפוביה, דנטופוביה, פוביה דנטלית, פחד מטיפולי שיניים

גז צחוק, רפואת שיניים משלימה, סדציה, היפנוזה ושיטות נוספות

"ניתן להפנות אלי שאלות באפשרות "צור קשר"

כל אחד חושש מטיפולי שיניים - אך מתישהו צריך להגיע לטיפול...

...עדיף לבוא רגע לפני שכואב, מאשר רגע אחרי...

 מי שלא הולך לרופא השיניים - בסוף זוחל אליו....

כיצד אפשר להתגבר על הפחד ובכל זאת לעבור טיפולי שיניים בהצלחה, ואפילו עם חיוך?הצעד הראשון הוא ההבנה שאפשר להתגבר על החרדה.

dental.phobia.volfin-custom-size-80-80-init-.jpg

ראשית, בואו ננטרל את המשפט "אני שונא רופאי שיניים"... אם אתה שונא מישהו, ובמיוחד את הרופא שלך, זה הזמן לקום ולעזוב. רוב האנשים המפחדים מטיפול שיניים נתקלו בעבר ברופאי שיניים אגרסיביים ו/או חסרי סבלנות למצוקתם ולפחדיהם. בעייה אחרת היא רופאי שיניים שלא מסבירים את מהות הטיפול, מדוע מבצעים טיפול מסויים, מהם החומרים המועדפים וכולי. חוסר התקשורת וחוסר ההבנה ההדדי משפיע לרעה על היחסים הנרקמים בין מטופל לרופאו, ומוסיפים לחששות.

לכן העצה הטובה ביותר היא למצוא רופא שיניים עדין, סבלני ונינוח, שמבין את מצוקתכם וינסה להפיג את חששותיכם. בשאיפה גם מישהו שקיבלתם עליו המלצות. חשוב לשמור על תקשורת טובה עם הרופא, ולספר לו על תחושותיכם. כבר במפגש הראשוני ספרו לרופא ממה בדיוק אתם חוששים: האם עברתם טיפולי שיניים כואבים בעבר? האם נתקלתם ביחס גרוע מצד הרופא הקודם? האם אתם חוששים מאובדן שליטה תוך כדי הטיפול? וכולי. תחליטו על דרך הטיפול הטובה ביותר בשבילכם, תשאלו שאלות ותקבלו הסברים, תסכמו על סימן מוסכם שאומר "הפסקה" באמצע הטיפול, גם אם זה רק לשטוף פנים או לגשת רגע לשירותים, תבקשו לשים ברקע מוזיקה שאתם אוהבים וכולי.

גז צחוק

לטיפולי שיניים קלים ונעימים יותר, ובמיוחד לילדים ומבוגרים החווים חרדה מטיפולי שיניים, מומלץ לנסות טיפול משולב עם גז הצחוק. זהו טיפול מודרני ובטוח, שעלותו סמלית, ורבים אשר נחשפים לחוויה לא יוותרו עליה בטיפול הבא.

התחושה הינה של ריחוף קליל, הגוף הופך לנינוח ורגוע, יש פחות רגישות לכאב, ותחושת הזמן משתנה. יש מטופלים שכלל לא שמים לב שעברו טיפול, ו/או כלל לא זקוקים להרדמה... יחד עם זאת אין אובדן הכרה ו/או אובדן רפלקסים, ויש תקשורת מלאה בין המטופל לרופא.

volfin.laugh.gas.amira.2.jpg
volfin.clinic.laugh.jpg

גז הצחוק אינו ממכר, והמערכת בטוחה מאוד לשימוש: הרופא נמצא בשליטה מלאה על המתרחש, ומתאים לכל מטופל את המינון הנכון

.בכל רגע המטופל נושם לפחות 30% חמצן, הרבה יותר מאשר באוויר החופשי.

 

באופן כללי, כל אדם מתנהג שונה ומחלים בצורה שונה, גם מהחרדה הדנטלית. לדוגמא, יש אנשים שבכל טיפול ירצו גז צחוק, גם אם הם כבר לא בחרדה עמוקה, מכיוון שזה מקל עליהם מאוד, ויש אנשים שישמרו את גז הצחוק לטיפולים קשים כמו עקירה או שתל. יש אנשים שלא יפחדו יותר מהפחד הרגיל הנורמלי שיש לכל אדם שצריך ללכת לרופא.

 

גז הצחוק נחשב בטוח לחלוטין בתנאי שנעשה במרפאה ותחת פיקוח רפואי של רופא שעבר הכשרה מתאימה. הוא אינו ממכר והרופא שולט ומווסת את הטיפול ביחד עם המטופל ותחושותיו. ההרגשה הינה של עייפות מסויימת, טשטוש, פחות מודעות לזמן ולסביבה ופחות כאב ורגישות. לחלק מהמטופלים הוא מתאים מאוד גם במקום הרדמה, ולחלק מתאים רק כהכנה להרדמה. קבוצות שלא יטופלו בגז צחוק - נשים בהריון, חולים פסיכיאטריים ונרקומנים.

מעבר לגז צחוק ישנן שיטות רבות להפחתת חרדות מפני טיפולים שונים, כמו חשיפה הדרגתית למכשירים ולפעולות, דימיון מודרך, היפנוזה רפואית, צמחי באך, רפואה סינית ועוד.

חלק גדול מהפחד נובע מהזנחה ומהידיעה שמשהו לא בסדר, אולי גם כואב. חלק גדול מהפחד נובע מטיפולים שהיו לא מוצלחים מבחינה מקצועית או אישית, למשל רופא אנטיפת. אם תוכנית הטיפול מבוצעת ומיושמת, ויש אמון בין הרופא והמטופל, חלק גדול מהבעיה נפתרת. כמו כן, אם ימשיך המטופל להגיע למרפאה לטיפולים קלים של תחזוקה ובדיקה, הסיכוי שיהיה משהו מפתיע וחמור יורד למינימום, ולכן המטופל גם מגיע בקלות יותר, בעיקר לטיפולי מניעה ותחזוקה, שהם גם מהירים ועדינים, וגם זולים.

 

לעומת זאת, מישהו שיחזור למצב של הזנחה והימנעות מטיפולים במשך שנים, מן הסתם גם יחזור להתחלה מבחינת החשש שלו ואולי אף יותר

 

 היפנוזה

בהיפנוזה רפואית רופא שעבר הכשרה מיוחדת והינו בעל רישיון לביצוע היפנוזה יכול להפנט את המטופל בכדי להפחית את עוצמת החרדה ואת עוצמת הכאב. לא כל מטופל יכול לעבור היפנוזה, ואין מדובר בשיטת פלאים שגורמת לאדם לבצע פקודות כמו רובוט, בניגוד למה שרואים בתוכניות בידור שונות (היפנוזה בידורית אסורה לפי החוק!)

 

סדציה

שיטה זו  הינה טשטוש עמוק תוך ורידי, שמבוצעת ע"י רופא מרדים מומחה. הסדציה הינה סוג של הרדמה שטחית שבשילוב עם הרדמה מקומית רגילה מאלחשת ומאפשרת למטופל לעבור את טיפול השיניים ללא כאבים ולא חרדה ומתח, בצורה נינוחה ובטוחה, גם אם הוא טיפול ארוך מאוד או מלחיץ מאוד.  
 

הרדמה כללית

שיטה זו מתאימה רק אם ניסו את כל השיטות האחרות (היפנוזה, טישטוש תרופתי, טיפול פסיכולוגי וכו'), ולא הצליחו להתקדם. בניגוד לפרסומות שונות, אין אפשרות לסיים את כל הטיפולים ביום אחד, והרי לא תתאשפזו בכל ביקור מחדש. בעייה קשה אחרת הינה סכנת הזיהומים שיכולים לקרות בכל פעולת הרדמה, מעצם החדרת צינור הנשמה לקנה הנשימה עד לריאות, פגיעה אפשרית במיתרי הקול ועוד. וכמובן המחיר יקר מאוד, לפעולה חד פעמית.

  • עצות נוספות:

  • אפשר לבצע ביקור היכרות במרפאה - לילדים וגם למבוגרים. גם לשבת בחדר ההמתנה ולשתות כוס מים/קפה/תה ולשוחח עם הרופא הינו טיפול לכל דבר: הכרת המרפאה והצוות בתנאים נוחים וללא כאבים או מועקה עדיפה בהרבה מאשר לבוא בפעם הראשונה כשהפה כבר כואב!

  • ודאו כי המרפאה נראית לכם מטופחת, חמימה ונעימה, והצוות אדיב וסובלני.

  • התייעצו עם הרופא לגבי הטיפול ולגבי חששותיכם: בקשו הסבר חוזר לגבי פעולות או טיפולים שאינכם מבינים לחלוטין או שאינכם שלמים איתם.

  • הגיעו למרפאה לפחות חצי שעה לפני הטיפול - תוכלו להרגע בכסא, לקרוא עיתון ולשתות תה צמחים מרגיע, להפחית את רמת הפחד והאדרנלין, ומעל הכל - תנשמו ...

  • תכננו עם הרופא את משך הטיפול המומלץ. סכמו מראש על סימנים להפסקה בטיפול. סכמו על מטרת הטיפול לאותו יום (למשל "היום נעשה בדיקה/צילום/ניקוי" וכו').

  • לאלו שהתאורה החזקה מפריעה, אפשר לקבל כיסוי עיניים או לעמעם את התאורה לתאורת רקע בלבד. תתפלאו איך אפשר לנמנם תוך כדי טיפול...

  • נסו נשימות עמוקות ואיטיות, הרפיית שרירים, יוגה או דמיון מודרך כשאתם על כיסא הטיפולים.

  • הצטיידו בדיסק עם מוזיקה אהובה ובקשו מהצוות להשמיע אותו במהלך הטיפול.

  • אפשר לנסות לבלוע מספר טיפות של תמצית "רסקיו רמדי" (פרחי באך), שהינן טיפות טבעוניות מרגיעות ובטוחות לשימוש. ישנם תכשירים נוספים טבעוניים, כגון "קלמנרבין", "רגיעון" ועוד. למצבי לחץ קשים אפשר גם לקבל כדור הרגעה, אם כי פחות מומלץ.

  • כדאי לנסות שילוב של טיפול ברפואה משלימה עם רפואת שיניים קונבנציונלית, כהקדמה לטיפול השיניים או כחלק מלא ומשולב. כל מי שהתנסה פעם בטיפול שיאצו או בדיקור סיני, למשל, יודע עד כמה הגוף נינוח ונרגע תוך-כדי הטיפול ואחריו !

dental.phobia.volfin.haaretz.2.jpg
dental.phobia.volfin.haaretz.1.jpg
dental.fear.phobia.volfin.jpg
volfin.tv.sigaliot.jpg
____ _______ ______ ______ ________, __________, __ ____ - _''_ ___ ______.jpg

גבי גזית וד''ר גיא וולפין - פחד וחרדה מטיפולי שיניים ודרכים לטיפול בבעייה

מה עושים עם חרדה מרופאי שיניים? סיגל שחמון וג. יפית מארחות את ד"ר גיא וולפין

volfin.kids.TV.ildis.jpg
Red Toothbrush

רח' נורדאו 29, פתח-תקווה 

 03-913-9-913 טלפון מרפאה

טלפון נייד  052-2720789

 למקרי חירום בלבד

! SMS או whatsapp   נא לשלוח

  • White Facebook Icon

© 2023 by Medical Clinic. Proudly created with Wix.com

bottom of page