

דלקת חניכיים ומחלת חניכיים: ג'ינג'יביטיס ופריודונטיטיס, ניתוחי חניכיים, אמדוגיין
דלקת חניכיים, ג'ינג'יביטיס, מחלת חניכיים, פריודונטיטיס, נסיגת חניכיים, כאבי חניכיים, דימומים, רגישות, כאבים, ניידות שיניים, ריח רע מהפה
למה החניכיים מדממות, רגישות וכואבות?
אני מצחצח ממש חזק, איך יכול להיות שנשארו חיידקים על השיניים? אולי אני לא מצחצח נכון?
למה יש לי ריח רע מהפה למרות שאני משתמש בשטיפות פה?
למה יש לי נסיגת חניכיים? למה השיניים מתנדנדות?
למה יש לי כאבים בחניכיים כאשר אני לועס?
האם דלקות חניכיים קשורות למצב הבריאות הכללי?
מהם ניתוחי חניכיים?
האם אמדוגיין יכול לחדש רקמות עצם וחניכיים? האם כדאי לנסות?
"ניתן להפנות אלי שאלות באפשרות "צור קשר"


גם אם השיניים בריאות וחזקות, הן מצויות בסכנה. גם אם מצחצחים ממש חזק ומספר פעמים ביום (וזו טעות...), כאשר צחצוח השיניים לקוי ואינו בשיטה הנכונה ובמברשת נכונה, נשארים שרידי מזון וחיידקים על השיניים. החיידקים נדבקים לשן בחוזקה ע"י דבק מיוחד שהם מייצרים, וממשיכים להתרבות, במיוחד במפגש בין השיניים והחניכיים ("כיסי חניכיים"). להצטברות זו קוראים "פלאק" או בעברית - "רובד". כאשר סידן (מהמזון ומהרוק) שוקע בפלאק הנ"ל, הוא מתקשה והופך לאבנית, שלמעשה בתוכה ממשיכים החיידקים לחיות ולהתרבות, ולהפריש את הרעלים לתוך החניכיים ולזרם הדם. התוצאה הישירה בחניכיים היא דלקת חניכיים, אשר עלולה להחמיר למחלת חניכיים כרונית, וכן לעלייה בשיעור הופעת מחלות סיסטמיות בגוף ו/או החמרתן (מחלות לב, הריון וסוכרת, למשל, הינם מצבים רפואיים שמושפעים לרעה או לטובה בקשר ישיר לדלקות חניכיים ומחלות חניכיים).
יש אנשים שסובלים מהכתמת תה, בדומה להכתמה מקפה, סיגריות, יין, ליפסטיק, מרק סלק וכו'. עיקר הבעייה היא כאשר השינים לא מקבלות צחצוח טוב וניקוי, ונדבקת אליהם שכבה דקה של חיידקים (=פלאק, או רובד בעברית). הפלאק הנ"ל נדבק לשיניים, ובמקביל פיגמנטים ממוצרים שונים יכולים להידבק אליו.
הפתרון : ניקוי איכותי ע"י השיננית או רופא השיניים, והדרכה יסודית בשיטות צחצוח נכונות.
* הערה - מי מלח, משחות שונות, מכשירים שונים לשטיפת הפה וכו', חוט דנטלי וכו' - כולם אך ורק משלימים את הטיפול, ולא ירפאו דלקת חניכיים אם לא הוסרה האבנית ואם הצחצוח עדיין שגוי ולא מבוצע לפי ההוראות
ישנם סוגים שונים של פריודונטיטיס, והאבחנה המדוייקת של סוג המחלה ושל חומרתה תעשה ע"י רופא השיניים. במקרים מסויימים מומלץ להתייעץ עם פריודונט (מומחה למחלות חניכיים). כדי להשלים את האבחנה עוברים בדיקה של עומק הכיסים הדלקתיים סביב השן, וכן צילומי רנטגן מתאימים.
יש לזכור כי אם מאבדים שיניים בגלל מחלת חניכיים ממושכת, הרי שעצמות הלסת נפגעו מאוד, ולכן לרוב אי אפשר לבצע שתלים וכתרים בקלות, אלא יש צורך בפעולות כירורגיות לעיבוי עצמות הלסת בחזרה עוד לפני השתלים
רפואת השיניים המודרנית מבוססת בעיקר על חניכיים בריאות ועצמות לסת חזקות, ואי אפשר לבצע שיקום טוב לטווח ארוך ללא חניכיים בריאות

בעיות חניכיים שונות:
דלקת חניכיים- ג'ינג'יביטיס - Plaque Induced Gingivitis
דלקת החניכיים שמופיעה בשלבים הראשונים נקראת ג'ינג'יביטיס, וכאמור הינה בגלל הפלאק החיידקי - Plaque Induced Gingivitis. החניכיים אדומים, נפוחים ומדממים בקלות. לפעמים יש גם רגישות למגע בחניכיים הדלקתיים. לעיתים יש גם ריח רע מהפה. בשלב זה עדיין אין נזק לעצם הלסת שמסביב לשיניים ולרקמות התומכות בשן, והדלקת בדר"כ תחלוף לאחר הסרת האבנית והפלאק וצחצוח איכותי בבית.
בשעת ההריון (בהשפעת ההורמונים) סימנים אלו לעיתים מחמירים, ובמקרים קשים גם העובר חשוף לסכנת זיהום, בגלל חדירת חיידקים מהפה אל זרם הדם דרך החניכיים הדלקתיים והמדממים. יש לזכור כי אין כל בעיה לבצע טיפולי חניכיים והסרת אבנית בהריון, ומומלץ לבצעם בכל 2-3 חודשים בהריון.
בשעת מחלות כלליות קשות (בגלל ירידה בכושר מערכת החיסון, כמו למשל בסוכרת), אנשים החולים במחלות לב או במחלות המפחיתות את יעילות המערכת החיסונית מומלץ להגיע לטיפולי חניכיים אחת ל 2-3חודשים, ולדאוג לרמת היגיינה אוראלית
מעולה בבית. זאת מכיוון שמצב של דלקת וזיהום ממושך בחניכיים קשור גם לעלייה בלידות מוקדמות, סוכרת, התקפי לב ומחלות
לב אחרות, שבץ מוחי ואף סרטן!
בקרב מעשנים כבדים מחלות החניכיים מחמירות יותר מהרגיל. כמו כן קיים קשר גנטי.
מחלת חניכיים דלקתית - פריודונטיטיס - Periodontitis
כאשר המצב הדלקתי בחניכיים נמשך לאורך זמן, והאבנית מצטברת מעל ומתחת לחניכיים, נראה החמרה בסימנים, ותחילת מצב של מחלת חניכיים דלקתית כרונית, המכונה פריודונטיטיס - Periodontitis . הסימנים יחמירו, ולעיתים מופיעים גם כאבים וקשיים באכילה. כיסי החניכיים יגדלו, והמרווח בין החניכיים והשן יגדל. במקביל גם תתחיל תופעה של נסיגת חניכיים ופגיעה בעצם שסביב השיניים, וכן ברקמות המחברות את השן אל העצם (כלל הרקמות הנ"ל מכונה "מנגנון התאחיזה", מהמילה "לאחוז"). השורשים ייחשפו יותר ויותר, השיניים תראינה ארוכות יותר, ויופיעו מרווחים בין השיניים בנקודות שבהן החניכיים נסוגו. זוהי מחלת חניכיים דלקתית עם אובדן עצם ותאחיזה פריודונטלית
מחלת החניכיים מופיעה בשיעורים גבוהים יותר ויותר ככל שאנו מתבגרים, ובמיוחד אצל אלו שלא מבצעים טיפולי חניכיים לפחות פעמיים בשנה במרפאת השיניים. השורשים שנחשפים בדרך כלל רגישים לקור וכן נמצאים בסכנה לעששת הרבה יותר מאשר בכותרת השן, שכן אינם מצופים אמאייל. ככל שהמחלה תמשך ולא תטופל ע"י רופא השיניים או השיננית, הנזק לחניכיים ולרקמות התאחיזה יחמיר: נסיגת החניכיים תמשך, הדלקת סביב שורש השן תחמיר, והעצם שסביב השן תדלדל ותיספג.
במשך הזמן השן תהיה פחות יציבה, ותחל להתנדנד. כאשר המצב יימשך ויחמיר, השן תתנדנד בצורה כזו שאי אפשר יהיה לאכול עליה מרוב ניידות ומרוב כאבים, ולבסוף תנשור או שיהיה צורך בעקירתה.
סוגים שונים של פריודונטיטיס
Chronic: הצורה הנפוצה של המחלה. אופיינית למבוגרים (בגילאים 45-40 = 35%, בגילאים 75-80 = 90%). נגרמת עקב דלקת חניכיים שמתפשטת גם לרקמות התומכות בשיניים (PDL + צמנטום + עצם). מאופיינת בכיסי חניכיים, נסיגת חניכיים ועצם, חשיפת שורשים, ניידות שיניים, ריח רע (האליטוזיס), קשיים בלעיסה, פגיעה אסתטית, זיהומים ואבצסים. בסופו של דבר אובדן התאחיזה יהיה כה גדול, שיסתיים בנשירת שיניים.
-
Localized Chronic : פחות מ- 30% מהשיניים עם אובדן עצם ותאחיזת חניכיים
-
Generalized Chronic : יותר מ- 30% מהלסתות עם אובדן עצם ותאחיזת חניכיים
Aggressive: מחלת חניכיים באנשים צעירים המתאפיינת באובדן והרס מהיר של העצם התומכת בשיניים, כאשר תחילת הפגיעה תהיה בחותכות ובטוחנות. למחלה קשר גנטי. הגורמים הנוספים עלולים לגרום להחמרת המחלה.
-
Aggressive Localized : חותכות וטוחנות קבועות נפגעות (באופן כללי)
-
Generalized Aggressive: שיניים נוספות נפגעות בנוסף לחותכות ולטוחנות הקבועות (באופן כללי)
אחר: ע"ר מחלה סיסטמית, אבצסים, נגע אנדו'-פריו' משולב, מצב נקרוטי (NUP, NUG), דפקטים אנטומיים וכו'.